Wednesday, 20 May 2009

SKIM CUEPACSCARE @ Medicard Cuepacs

Medicard Cuepacs @ CuepacsCare Card nie ditubuhkan oleh Cuepacs dengan kerjasama CIMB Aviva Takaful Berhad,CIMB Aviva sebagai penanggung perlindungan bagi palan nie, sama juga dengan Cuepacs PA wujud dengan kerjasama CIMB Aviva Takaful Berhad.

CuepacsCare dan Cuepacs PA adalah khas untuk kakitangan Awam (Kerajaan, PBT, Badan Berkanun, dll). Ini kerana pembayaran bagi kedua2 pelan nie adalah melalui potongan BPA (Biro Angkasa),so kakitangan kerajaan yang boleh buat potongan BPA layak untuk menyertai skim ini.

Di bawah disertakan maklumat bagi kedua-dua skim:-

CuepacsCare (Medical Card)

* Skop perlindungan :-
- Kemasukan Hospital
- Unit Rawatan Rapi
- Bayaran Pembedahan dan Pakar Bius
- Bilik Bedah, bekalan dan khidmat
- Lawatan Pakar perubatan
- Perundingan pakar
- Ujian diagnosis
- Rawatan susulan selepas penghospitalan
- Rawatan pesakit luar bagi kemalangan & kecemasan
- Transplan organ
- Rawatan dialisis buah pinggang pesakit luar bulanan
- Bayaran ambulans
- Rawatan kanser pesakit luar bulanan
- Pembayaran balik bayaran laporan perubatan
- Elaun tunai harian di hospital kerajaan

* Pelan Individu


(RM15.85 / sebulan)
Perlindungan:-
- Elaun Harian di hospital Kerajaan (max 150hari) = RM 50 / hari
- Bilik Hospital (max 150hari) = RM 120 / hari
- Unit Rawatan Rapi (max 60hari) = RM 300 / hari
- Had Maksimum setiap kemasukan ke hospital = RM 20,000
- Had Maksimum Tahunan = RM 40,000

* Pelan Keluarga

* melindungi seluruh ahli keluarga (Pasangan & anak yg berumur 30hari - 18thn, dan akan dilanjutkan ke umur 23thn jika anak itu bujang dan masih belajar sepenuh masa di Malaysia.)

(RM40.85 / sebulan)
Perlindungan:-
- Elaun Harian di hospital Kerajaan (max 150hari) = RM 50 / hari
- Bilik Hospital (max 150hari) = RM 120 / hari
- Unit Rawatan Rapi (max 60hari) = RM 300 / hari
- Had Maksimum setiap kemasukan ke hospital = RM 20,000
- Had Maksimum Tahunan = RM 60,000 (satu keluarga)

MEDICARE ASSISTANCE SDN. BHD.
B-5-3A PUSAT PERDAGANGAN INTANIA
JALAN INTANIA, PERSIARAN RAJA MUDA MUSA
41200 KAJANG SELANGOR DARUL EHSAN.


Untuk maklumat lanjut sila hubungi Wak Em (012-6103619)

24 comments:

  1. saya nak berminat dan nak masuk. tp mcm mana? ada tak agen kat, Jitra, Kedah

    019448123

    ReplyDelete
  2. en. saya nak tanya. baru2 ni kakak saya x dapat nak guna cupeccare. kes beliau, beliau sakit jantung, dan dimasukan ke hospital melaka. apabila waris cuba melakukan trasfer ke hospital pakar, pihak cimb aviva tidak cover atas alasan tidak pesakit tidak merujukterus pada pakar. jadi bukan saja tidak boileh claim, elaun pun x dapat. boleh ke bagi pandangan

    ReplyDelete
  3. Untuk semakan agen di Kedah boleh call talian ini : 03-33714248

    TQ..

    ReplyDelete
  4. Kepada harapan....

    Pada pandangan dan pengalaman saya, sepatutnya pihak Q-pac menerima kes seperti ini.

    Kecuali jika kes penyakit jantung itu telah mempunyai rekod perubatan sebelum kakak saudara/i menyertai pelan Q-pac Care.

    Untuk maklumat lanjut, masalah ini bolehlah diajukan ke pihak Q-pac Care di talian 03-3371 4248

    ReplyDelete
  5. Mana saya nak dapatkan borang untuk Cuepacs Medical Card ni?

    ReplyDelete
  6. Salam En. Shafiee...

    Lokasi kat mana??? Saya di Melaka. Kalau jauh dari Melaka, sila call HQ : 03-3371 4248

    ReplyDelete
  7. Saya telah menyertai SKIM ini lebih dari setahun, dan untuk makluman tuan dalam satu perjumpaan, ahli persatuan Guru tidak digalakkan menyertai skim ini, katanya Q-pac care hanya seronok terima potongan bulanan peserta sahaja tetapi tidak bertanggungjawab seperti kes Kakak En. Said.Kemudian agen.....Q-pac hanya "mesra alam" sebelum peserta tanda tangan,namun selepas tanda tangan banyak melepas tangan.....terutama bagi agen di utara Kedah dan Perlis. Ini terjadi kepada rakan baik saya yang kemalangan dan dia menjadi ahli Q-pac care atas cadangan saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maklumat tak betul. Memang guru boleh sertai. Yang bagi penerangan cam ni adalah agen syarikat lain. Cuba dapatkan maklumat betul dari wakil pemasaran lantikan sah.

      Delete
  8. asik tukaq namo ajo...nak lari dari kgb korr...

    ReplyDelete
  9. imeant dulu dgn commrce..skrg viva

    ReplyDelete
  10. salam tn Hadi...

    Memang 'persatuan guru' tidak menyenangi perlindungan medicare q-pac. Malas nak cerita sebab saya sendiri pun ahli sbuah persatuan guru..

    Sebenarnya terpulang pada individu laaa... Kalau rasa was-was tak payah lah menyertainya..

    wallahualam...

    ReplyDelete
  11. kalau nak jadi agen cuepacscare cmna nak apply?

    ReplyDelete
  12. salam.... saya dr kuching sarawak...
    saya berminat untuk mendapatkan skim ini. siapa dan bagaimana untuk saya dptkan maklumat berkaitan dengan skim ini yer???

    ReplyDelete
  13. Sesiapa yg berminat dgn skim ini sila berhubung terus HQ ditalian 03-33714248

    ReplyDelete
  14. 2 Soalan :

    1. Kalau nak masuk hospital swasta yg dalam senarai perlu tak keluarkan deposit kepada hospital tersebut.

    2. Cuepac Care ni medical card berbentuk simpanan ker iaitu bila matang kita boleh ambil duit yang kita bayar.

    ReplyDelete
  15. Saya kat Batalion 6 PGA bakri, muar, johor... camana nak join ... ofis di melaka kat mana

    ReplyDelete
  16. Untuk maklumat lanjut sila layari http://www.cuepacscare.my/

    ReplyDelete
  17. perlu dingatkan... kalau nak masuk hospital swasta 15 hari jer. lepas tu transfer masuk hospital kerajaan balik. kalau tidak cuti anda tidak bergaji. selepas hari ke 16. untuk kakitangan awam.

    CCard stand alone... only medical card. tiada simpanan dan tabung khairat dan sum ccover.

    ReplyDelete
  18. Baru baru ni anak saya telah menjalani satu pembedahan di hospital swasta yang menelan belanja sebanyak RM17 000. Alhamdulillah dengan ada cuepacscare semua kos ditanggung. Mana mau dapat dengan bayaran RM44 sebulan dapat cover seluruh keluarga. Walaupun RM60 000 sahaja untuk satu keluarga tapi dapatlah mengurangkan beban yang terpaksa ditanggung apabila masuk ke hospital swasta. Terima kasih Cuepacs Care.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan,

      saya baru mengambil CCare dan berminat ingin mengetahui lebih lanjut penyakit anak puan. Boleh hubungi saya tak 0137041584. TQ

      Delete
  19. SAYA MEMPUNYAI PENYAKIT KENCING MANIS. ADAKAH SAYA LAYAK MEMOHON - MAT PENANG

    ReplyDelete
  20. saya ada 1 soalan..
    boleh tak bgtau agent cuepec medicare di kuantan?

    ReplyDelete
  21. Salam tuan....saya nk tanya satu soalan...saya da masuk polisi ni dari tahun 2009 lagi dengan bayaran rm40.85 (polisi keluarga)...saya blum pernah lg menggunakan kad ini dimana2 hospital pakar...Saya baru sahaja disahkan batu karang dalam hempedu...Adakah penyakit saya boleh dicover dalam polisi ini di hospital yg telah dilistkan????Terima kasih

    ReplyDelete
  22. Kepada grafikdesignart..
    dan kpd y lain..
    just pengalaman..
    sy admit masuk pantai hospital..
    kes keracunan makanan..
    apply ccard, dah masuk wad, then ccard decline.
    4 hari dok wad, dkt rm4 ribu jgk..
    Bayar cash le..
    kuar wad, saya kol then sembur cukup2..
    ugut nk terminate je polisi sampah ni..
    then diorang bgtau, ada cara untuk xdecline..klu xbetul cara mmg akan decline..
    katanya custumer sebis tu, gini:
    1.klu kes2 kecemasan/kemalangan, boleh masuk mana2 panel hospital then comfirm cover xkan ade apa2 query dr diorang. Klu masuk hospital bkn panel pun xda mslh, byr dulu nnt klem kemudian. 100% akan di byr blk.

    2.kes2 yg mcm saya, asalnya dikategorikan sbgai pesakit luar, rukunnya mesti dptkan kan dulu rawatan pesakit luar di klinik kesihatan dulu. Then minta doktor kuarkan surat untuk rujuk kpd hospital untuk masuk wad. Ini cara baru betul then br akan lulus.

    So untuk kes batu karang, gastrik, dll, yg asalnya dlm kategori pesakit luar, mesti dptkan surat rujukan doktor di klinik kesihatan dulu, then br masuk wad. Xkisah la hosptal swsta atau kerajaan.

    contoh, seseorang yg ada kanser, tiba2 trus masuk wad n dptkan rawtn pakar, so diorang mmg akan query, xkan tiba2 je terus kanser. So, rekod mula2 kita sakit n dptkan rwtn pesakit luar tu kena ada..

    so, yg batu karang tu, pi klinik dulu ckp sakit perut, sakit ms nk kencing, dptkan rwtn dulu di klinik kesihtan, then doktor klinik ksthn rujuk ke hospital utk rwtn lanjut, then ms ni dh boleh admit wad swsta utk terukam rwtn..ms apply kelulusan kad ceupec ni anto sekali surat rujukan doktor di klinik kshtn tu...Insyaallah xda mslh. Sy dah kena..mcm tu caranya..

    ReplyDelete